Luister jij naar je buik? Het belang hiervan bij afvallen:
Een van de meest krachtige basisvaardigheden die je leert in mijn afval-programma is wachten met eten tot je écht honger hebt, oftewel: je natuurlijke hongerbalans volgen. Als er íets belangrijk is in je relatie met eten, dan is dat wel samenwerken met je lichaam. Leren vertrouwen op de signalen van je eigen lijf is het hoogst haalbare.
Gedurende je “dieet-verleden” heb je natuurlijk allerlei regels opgelegd gekregen of jezelf ideeën aangepraat. Overtuigingen over wat, wanneer en hoeveel je moet eten. Eten op uur en tijd zoals: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Of je moet juist je ontbijt overslaan en binnen een tijdraam eten. Of je moet drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes nemen om je “kacheltje brandende” te houden. Na acht uur ‘s avonds niets meer eten enz. enz.
Ik weet uit ervaring dat het heel onwennig en spannend voor je zal zijn, een hele ommezwaai en je zal er weerstand bij voelen. Maar ik zou je graag willen uitnodigen om alle overtuigingen die je van huis uit hebt meegekregen en alle regels die de dieetindustrie je heeft aangepraat van tafel te vegen en te gaan experimenteren met jouw lichaam de leiding te geven. Als je dit mechanisme onder de knie hebt, garandeer ik je dat dit heel bevrijdend zal zijn en je veel eetrust zal opleveren en uiteindelijk ook het gewicht wat bij je past. Als je wil afvallen is het dus heel belangrijk dat je “maaghonger” en “schijnhonger” goed kunt onderscheiden.
Als ik het over “honger” heb, dan bedoel ik NIET derde wereld-honger of oorlogshonger. Honger betekent voor een normaal functionerende mens een rommelend signaal vanuit je lege maag dat je lichaam brandstof nodig heeft. Deze hongerprikkel komt op in een lichte golfbeweging en neemt ook weer af als je niets eet. Net als weeën komt deze golf even later weer sterker terug. Als je deze natuurlijke sensatie beantwoord met voeding waar waardevolle nutriënten en voedingstoffen in zitten, zal deze vanzelf ook weer verdwijnen door een voldaan gevoel. Als je “lege calorieën” tot je neemt, blijft de behoefte aan eten ook al zit je “vol”. Enfin, échte honger is dus MAAGhonger.
Dan bestaat er dus nog zoiets als “nep-honger” of SCHIJNhonger. Deze behoefte kan komen vanuit je hoofd of je hart. Je hebt een verlangen om te eten die niets te maken heeft met brandstof voor het goed functioneren van je lichaam. Je wil bijvoorbeeld iets eten door een externe prikkel: iets zien, ruiken, voelen of horen. Of je associeert eten met een bepaalde plek of persoon. Verlangen naar eten kan ook komen vanuit de behoefte om je gevoelens te willen verdoven (emotie-eten).
Als je wil afvallen dan wil je van je overtollige vetreserves af, toch? Dit is dus alleen mogelijk als eerst je maag leeg is, want dan pas schakelt je lichaam over op het verbranden van vet uit je reserves voor brandstof. Eten bij schijnhonger is voedsel tot je nemen waar je lichaam niet om gevraagd heeft. Het is alsof je benzine giet in een tank die al vol is. Als je eet bij schijnhonger zul je niet afvallen, want eten wat je niet nodig hebt zal zich in je maag opstapelen en uiteindelijk als vetreserve worden opgeslagen.
Ik snap het wel, vanuit dieet-trauma ben je bang gemaakt voor honger, dus je wil de honger vóór zijn. Maar gun jezelf de tijd om je lichaam de lead te geven en het wordt het anker in jouw relatie met eten en een gezond gewicht. Het zal de basis vormen uit jouw strijd met eten en overgewicht. Het wordt het fundament van loslaten van overeten. Durf je het aan? Need any help?
PS: wachten met eten tot je écht honger hebt, heeft los van een afvaldoel ook nog een aantal andere belangrijke voordelen. Je kunt ten eerste heel goed opmerken waar je lichaam echt behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld warm of koud, vloeibaar of vast, licht of zwaar, zoet of hartig, zacht of knapperig en ga zo maar door. Het tweede voordeel is dat je eten zó ontzettend veel lekkerder zal smaken, omdat je smaakpapillen optimaal zullen werken bij maaghonger. Eten bij schijnhonger smaakt duidelijk vlakker. Als laatste voordeel is dat je dan beter kan aanvoelen wanneer je verzadigd en voldaan bent.