Hoogleraren immunologie, wetenschappers en artsen pleiten voor het nemen van vitamine D tegen COVID 19. Volgens experts is de kans dat je een infectie krijgt dan kleiner en als je het tóch oploopt, is het verloop milder.
Bron: AD 28 oktober https://www.ad.nl/binnenland/experts-roepen-iedereen-op-slik-vitamine-d-tegen-corona~a6e26440/
Vitamine D is een “in-vet-oplosbare” vitamine die zorgt voor sterke botten, spieren en immuunsysteem. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D (2/3). Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Vitamine D komt voor in 2 vormen: D2 en D3
Beide vormen worden gevormd onder invloed van ultraviolette straling (uv-straling). Deze straling is onderdeel van zonlicht. Vitamine D2 (ergocalciferol) wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 (cholecalciferol) in de huid van mens en dier. Daarom komt vitamine D3 van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.
Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie). In roomboter zit van nature vitamine D, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarines en halvarines.
Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70, jonge kinderen, zwangeren én personen met een getinte huid hebben meer nodig. Om je een beeld te geven van de hoeveelheden:
100 gr forel 10 mcg, 100 gr makreel 8 mcg, 100 gr zalm 5 mcg, 1 el boter 2 mcg en 1 ei 1 mcg.
Beter uit voeding natuurlijk, maar je kunt vitamine D-supplementen ook kopen in de vorm van druppels, capsules of tabletten bij de apotheek of drogist. Goedkopere huismerken zijn even goed als de duurdere A-merken. Vitamine D in natuurlijke supplementen (in tegenstelling tot synthetische) wordt wel beter door het lichaam opgenomen.
Meestal staat op het etiket vitamine D3 en soms D2. Kies bij voorkeur een supplement met vitamine D3, de actievere vorm van vitamine D. Wat veel mensen niet weten, is dat het wel even duurt voordat vitamine D écht werkt. Het herstel van een vitamine D-tekort duurt namelijk gemiddeld tussen de drie en zes maanden. Als je nu zou beginnen met het slikken van vitamine D, dan duurt het dus wel even voordat het echt effect heeft op je lichaam.
Bron: Voedingscentrum https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx