De zomervakantie is zoals altijd weer voorbij gevlogen. En het was fijn! Maar nu is manlief weer plankgas aan de gang, het kind gaat weer naar school en ik… Ik voer consultgesprekken met cliënten van wie het merendeel (tegen het voorgenomen plan in) in gewicht is aangekomen tijdens de vakantie. Te veel barbecues, spontane etentjes en alcohol worden herhaaldelijk aangedragen als excuus. 

Ik begrijp de mensen maar al te goed. Vroeger kwam ik namelijk ook elke vakantie flink aan, dat was normaal. Genieten stond voor mij synoniem met te veel eten. Tegenwoordig staat smaak voorop en te veel eten doe ik al lang en bewust niet meer. Ben ik deze zomer aangekomen? Nee, zeker niet! Heb ik dan minder barbecues en wijnrijke etentjes dan anderen? Nee hoor! Heb ik deze vakantieperiode dan niet optimaal genoten? Echt wel!

Ten eerste is een realistisch beeld over voedingsstoffen en calorieën in diverse producten en de logica achter ‘op gewicht blijven’ nodig. Dus wat heeft je lichaam nu écht nodig? En dan is er het onomstotelijke gegeven dat als je meer neemt dan je verbruikt, je in gewicht aankomt. Naast deze kennis is een concreet leefstijlplan nodig met acties die aan jouw doel bijdragen bijvoorbeeld: wel wijn, maar geen friet, 3 uur in de week sporten, geen sausjes, maar wel een kaasplankje, enzovoort. En je daar dan ook structureel aan houden, ook op vakantie! 

Ten tweede: trap niet in je eigen smoesjes waarmee jij het op een lastig moment voor jezelf goedpraat om van je plan af te wijken zoals: ik heb het verdiend, zonde om weg te gooien, het is zo gezellig, enzovoort. Herken deze ineffectieve gedachten en accepteer dat deze er nu eenmaal zijn. Maar je hoeft er niet aan toe te geven! Het is niet de situatie die bepaalt wat jij wel of niet eet, ook een vakantie niet! Jij bepaalt zelf wat je neemt!

Kortom: vind berusting in het feit dat het juist niet normaal is om alles maar te pakken waar je zin in hebt (ook op vakantie niet), dan worden beslissingen nemen en op gewicht blijven gemakkelijker, zonder obsessie. Het voelt dan niet als opgave of topprestatie om een keer iets te weigeren. Dat voelt krachtig, energiek en in control! Dat gun jij jezelf toch ook?

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.
Open chat
Chat met ons via WhatsApp
Hi, stel nu je vraag aan Newbalanz via Whatsapp!