Griep of Verkoudheid

Na een fantastische (na)zomer is het inmiddels alweer volop herfst. Langzaamaan begint het buiten natter en winderiger te worden en we hoesten en proesten er met z’n allen weer vrolijk op los. Met alle bijkomende pijntjes van dien. ‘Ik heb griep’, roepen mensen nogal eens gauw. Toch gaat het in de meeste gevallen niet om een besmetting met het influenzavirus, maar om een verkoudheid. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? Onthoud in ieder geval dit: verkoudheid voel je meestal alleen in je nek en hoofd terwijl je griep in je hele lijf voelt!

Wat voel je?

Verkoudheid is een ontsteking aan de luchtwegen en komt in een aantal dagen geleidelijk opzetten. Je hebt geen spierpijn, koorts of hoofdpijn. Je moet volop niezen en maar weinig hoesten. Je voelt je ietwat moe en lusteloos en de zere keel is een feit. Griep is een besmettelijk virus en komt in een paar uur ineens opzetten. In de meeste gevallen heb je spierpijn, koorts en hoofdpijn. Je moet volop hoesten en maar weinig niezen. Gelukkig niet zo’n zere keel, maar je voelt je wel uitgeput.

Wat kun je doen?

Wat kun je preventief doen tegen het griepvirus? Begin eerst maar eens met regelmatig je handen te wassen. Zorg daarnaast goed voor je darmen door yoghurt en kwark te eten. Daarin zitten van nature levende bacteriën die je darmen ondersteunen. Door regelmatig te gorgelen houd je je keelholte schoon en voorkom je dat de besmetting zich uitbreidt. Antioxidanten in groene thee en vitamine C uit groenten en fruit helpen je ook te beschermen.

En als je de griep toch voelt opkomen? Zink in de vorm van zuig- of kauwtabletten helpt bij de allereerste keelpijn om uitbreiding tegen te gaan. Zink bezet als het ware alle plekken van een cel waar het virus kan binnendringen, zodat er geen manier is om te vermenigvuldigen. Je moet er wel snel bij zijn, dus altijd een paar tabletten op voorraad in het medicijnenkastje!

Heb je toch griep gehad en ben je weer aan de beterende hand? Ga niet te snel weer aan het werk. Ziek eerst maar eens goed uit, want je kunt je omgeving nog steeds besmetten!

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Menu
Open chat
Chat met ons via WhatsApp
Hi, stel nu je vraag aan Newbalanz via Whatsapp!