Feit of Fabel

De feestmaand december staat voor de deur: we gaan weer massaal aan de pepernoten, calorierijke kerstdiners, oliebollen en alcoholische drankjes. Om vervolgens op 1 januari met frisse moed de goede voornemens op te volgen! Een van de meest populaire voornemens is elk jaar weer ‘afvallen’! Mijn advies: ga niet op dieet, want dat werkt niet. En luister ook niet naar de voedingsfabels die rondgaan!

Koolhydraten

Koolhydraten zijn slecht en je wordt er dik van? Complete onzin! Koolhydraten zijn onze belangrijkste energieleveranciers voor alle lichaamsfuncties en voor inspanning. Je hersenen kunnen niet zonder. Goede koolhydraten zitten in fruit, groenten, peulvruchten en volkoren graanproducten (brood, rijst en pasta). Koolhydraten waar je wél dik van wordt, zitten in koek, snoep, snacks, frisdrank en witte graanproducten.

Zuivel

Zuivel is niet gezond? Wat een flauwekul! Ja, mensen met bijvoorbeeld een koemelk-eiwitallergie of een lactose-intolerantie kunnen geen melkproducten verdragen. Maar er zitten onmisbare eiwitten in als bouwstoffen voor je lichaamscellen. Goede eiwitten zitten niet alleen in zuivel, maar ook in mager(e) vlees(waren), ei, vis en peulvruchten. Zowel te veel als te weinig eiwitten eten is schadelijk voor je lichaam.

Vet

Als je wilt afvallen kun je maar beter geen vet eten? Welnee joh! Goede (onverzadigde) vetten beschermen onze organen en zorgen voor een goede spijsvertering en stofwisseling. Je hebt dus vet nodig om vet te verliezen! Goede vetten zitten in oliën, noten, avocado, olijven, vis enz. Slechte (verzadigde) vetten zorgen voor gezondheidsrisico’s, omdat ze je aderen doen dichtslibben. Ze zijn hard bij kamertemperatuur en zitten vooral in dierlijke voedingsmiddelen.

In balans

De truc is dan als volgt: als je lichaamsvet wil verliezen (en geen vocht en spieren) smul je je slank met gewoon, normaal en gezond eten en beweging! Indien de hoofdmaaltijden volwaardig samengesteld zijn met de juiste hoeveelheid én de juiste verhouding goede koolhydraten, eiwitten en vetten wordt je lichaam een vetverbrandingsmachine! Tussendoor een stuk fruit om je motor draaiende te houden. Als je dan ook nog eens dagelijks gemiddeld een half uurtje beweegt voor optimale vetverbranding en maximale spieropbouw, zullen je vetkussentjes gegarandeerd wegsmelten! 

Kortom: je hebt echt geen flinke dosis wilskracht of zelfdiscipline nodig om gezond af te vallen. Kennis over voeding, beweging én over jouw eigen valkuilen en hoe je deze kunt verslaan is voldoende. Breng Balanz in je leven.

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.
Open chat
Chat met ons via WhatsApp
Hi, stel nu je vraag aan Newbalanz via Whatsapp!