Een ei hoort erbij!

Rond Pasen krijg ik net iets meer dan normaal de vraag van cliënten of het eten van een eitje nu wel of niet gezond is. Het Voedingscentrum adviseert namelijk maximaal 3 eieren per week. Als je het mij vraagt, maken ze ons onterecht bang. Want een ei is in mijn optiek een superfood, bomvol hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen die zorgen voor een gezonde werking van het immuunsysteem, afweersysteem, zenuwstelsel, darmwerking, geheugen enz. Ze werken bovendien ontstekingsremmend en verminderen de kans op hart- en vaatziekten.

Feit is dat een ei meer cholesterol bevat dan andere voedingsmiddelen. Maar een fabel is dat het slecht is voor onze gezondheid! Het zijn juist de vette én zoete snacks met verzadigde vetten die voor een hoog LDL-gehalte zorgen. En dus voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bovendien: onze lever produceert (als je gezond eet) ook cholesterol (40%), maar stemt dat af op de hoeveelheid die we binnenkrijgen via ons voedsel. Onze lever houdt dus onze cholesterolwaarden mooi in balans.

Goed voor de spiegel

Dat je dik zou worden van het eten van een eitje is al helemaal een misvatting. Want een middelgroot (gekookt) ei van ongeveer 50 gram bevat maar 70 calorieën! Bovendien geven de eiwitten in een ei lang een verzadigd gevoel. Daar komt nog bij dat het eigeel gezonde vetten bevat die ervoor zorgen dat onze hormonen hun werk kunnen doen, namelijk het reguleren van onze vetverbranding! Tot slot: een ei bevat geen koolhydraten en zorgt dus voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

En zeg nu eerlijk, een ei is niet alleen veelzijdig, maar ook nog eens gewoon ontzettend lekker! Het spreekt voor zich dat biologische eieren van natuurlijk gevoerde kippen die voldoende bewegingsvrijheid hebben gehad voedzamer zijn dan eieren van de ‘fabriekskip’. Hoe feller het eigeel, hoe voedzamer het ei! En het mag (van mij) elke dag.

Fijne Pasen!

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.
Open chat
Chat met ons via WhatsApp
Hi, stel nu je vraag aan Newbalanz via Whatsapp!