Doe niet zo ongezellig!

Wat vond ik dat vroeger altijd moeilijk: ‘nee’ zeggen. Dan had ik het me nog zó voorgenomen, want ik wilde afvallen. Maar dan liet ik me op een of andere manier tóch overhalen en nam ik het toch… En wat baalde ik daarna ontzettend van mezelf. Niet alleen door die extra calorieën, maar nog meer omdat mijn gedrag conflicteerde met mijn doel. Daardoor verloor ik dus keer op keer die kilo’s niet.

Herkenbaar? Niet soms of wel eens, want een keer is niet erg. Maar zwicht jij ook snel onder de druk van anderen en kies jij er vaak voor de ander te pleasen ten koste van je eigen doelen? Dan is het een patroon. En dat is niet handig als je wilt afvallen.

‘Ik kan het echt niet maken om dat stuk taart te weigeren bij mijn schoonmoeder.’

‘Ah kom op, neem een wijntje, doe niet zo ongezellig! Zo vaak zien we elkaar niet.’

Voor jezelf kiezen is niet ongezellig

Maar je bént helemaal niet ongezellig of onbeleefd en je stélt niemand teleur als je een keer iets afslaat of niet meedoet. Je wijst de persoon niet af, alleen het lekkers. En gezelligheid zit in jou, niet in een glas of op een bord! Met ‘nee’ zeggen respecteer je slechts je eigen keuzes.

Wist je dat mensen die bij anderen aandringen zélf vaak een issue hebben met hun gewicht? Ze voelen zich minder schuldig of zwak als jij ook iets neemt. Weet je wat ook gek is? Als je stopt met roken, ben je een held. Als je stopt of mindert met drinken, ben je saai. Dat is toch vreemd?

Bewust kiezen

Bij gelegenheden zal je mij nooit zonder glas wijn zien, maar ik laat me niet meer (ver)leiden door externe factoren in bepaalde situaties. Ik kies hier zelf bewust voor en dat strookt met mijn persoonlijke doelen en waarden.

Je kunt dus gewoon van het leven blijven genieten, maar té veel nemen moet je écht afleren. Dat is af en toe best lastig, maar het scheelt je vele kilo’s per jaar. Bovendien smaakt alles zó veel lekkerder zonder gevoelens van frustratie of obsessie. Dat kun jij ook leren!

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.
Open chat
Chat met ons via WhatsApp
Hi, stel nu je vraag aan Newbalanz via Whatsapp!