Afvallen: veelgehoorde uitspraken

‘Ik snap het niet hoor, ik eet gezond en ik sport, maar ik val niet af. Hoe kan dat?’ Dit is zo’n beetje de meest gestelde vraag in de praktijk. Gezond eten en sporten zijn geen voorwaarden om af te vallen, maar het maakt afvallen wel gemakkelijker. Het is eigenlijk heel simpel: je valt af door minder te nemen dan je verbruikt. Calorieën tellen dus! En ik hoef je niet uit te leggen dat je lijf blijer wordt van 1500 calorieën aan groenten, fruit en volkoren graanproducten dan van 1500 calorieën aan fastfood.

Wees eerlijk

‘Ik doe zo mijn best, maar mijn gewicht blijft al weken hetzelfde. Wat doe ik verkeerd?’ Afvallen gebeurt nooit in een rechte lijn, het gaat met vallen en opstaan. In de meeste gevallen is er gewoon sprake van domme pech, want het lichaam reageert wel eens onvoorspelbaar. Heb geduld, maar vraag jezelf ook eens eerlijk af of je onbewust toch niet te veel hebt gegeten?

Focus ook niet te veel op de cijfers van de weegschaal, maar meer op hoe je je werkelijk voelt en hoe je kleren zitten. Resultaat boek je niet alleen in kilo’s en centimeters, maar vooral ook in nieuw ontwikkelde inzichten, (h)erkenning, begrip voor jezelf of voor een bepaalde situatie. Het kan bovendien zo zijn dat je met sporten meer spierweefsel hebt opgebouwd en minder vetmassa over hebt. Spieren wegen meer dan vet!

Je bent geen slachtoffer

‘Afvallen is te moeilijk voor mij, het lukt me gewoon niet. Wat moet ik nu?’ Tenzij er een medische oorzaak is… het lukt me niet, bestaat niet! Afvallen (en op gewicht blijven) is niet makkelijk. Je raakt steeds in lastige situaties, maar je leert ze vanzelf te verdragen. Het is juist niet normaal om zo maar alles te nemen wat op je pad komt. Alleen dingen nemen die je echt lekker vindt, nee durven zeggen, porties aanpassen en compenseren hoort er nu eenmaal bij. Dat is normaal. Stap uit die slachtofferrol en start met bewust kiezen!

Slim en blijvend afvallen

Wil jij afvallen door middel van een complete aanpak: normaal, gezond en lekker eten en gedragsverandering zonder ingewikkelde en dure diëten met vergoeding van je zorgverzekeraar? Wacht niet langer en stel het niet meer uit! Gun jezelf de hulp en begeleiding die je daarbij nodig hebt.

 

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.
Open chat
Chat met ons via WhatsApp
Hi, stel nu je vraag aan Newbalanz via Whatsapp!